четвер, 5 грудня 2013 р.

Відпочинок в Болгарії, Несебр. Мандрівне літо 2013

Після невеличкої перерви знайшлося трішки часу продовжити опис нашого Мандрівного Літа.
Дуже швидко вийшло зі зміною обстановки у відпочинку. Поза всяких великих планів ми з Мирославою вирішили з’їздити на Сонячний Берег Болгарії. Вибрали це місце із-за недалекого розташування Несебра, котрий привернув нашу увагу.
Майже доба яку потрібно провести в автобусі нас спочатку не злякала, але під кінець поїздки майже всі пасажири були дуже стомлені, тому якщо ви можете собі дозволити авіа переліт, то не роздумуйте довго. В крайньому разі можна доїхати власним автомобілем, що було б цікавіше, але тоді подумайте про оформлення страхування Зелена Карта для вашого автомобіля, щоб не переплачувати за цю страховку за кордоном.
Дорогою згадували нещодавній відпочинок в Скадовську, милувалися краєвидами румунських кукурудзяних полів, вітрових електростанцій та незвично побудованими будинками, які в них дуже великі, більші ніж ми звикли бачити. З автобусом пощастило, стільчики ніби усі справні, кондиціонери працювали, вночі навіть вмикали нам обігрів щоб не померзли.

Проїжджаючи через Румуно-Болгарський кордон дуже здивувалися зі стану Румунської митниці. Туалет, який ніколи не працює призводить до відповідного стану території, майже ніколи не прибрані смітники (як дорогою туди так і назад) і, відповідно, дуже їдке і противне повітря.


Також дуже вразила місцина при прибутті на Сонячний Берег, таке враження, що «раша і наша туристо» тут не тільки відпочивають. Але на цьому наші погані враження на щастя закінчилися.


По приїзді приблизно о 8.30 до готелю нам пощастило, наш номер був готовий до заселення і ми заселилися не чекаючи 5-7 годин як деякі туристи. Тому було вдосталь часу на відпочинок після важкої поїздки та ознайомлення з курсами валют. До речі в болгарських обмінниках можна міняти як гривні так і інші поширені у нас валюти, але набагато вигідніше купити євро-гривні в Україні та обмінювати їх на місцеві леви, різниця просто вражає.


Перший вечір в Болгарії був проведений за кільканадцять сотень метрів від нашого готелю за дегустацією кількох місцевих страв в ресторані з чудовим краєвидом та обстановкою.


Наступного дня відпочинок продовжився банально на пляжі та прогулянкою вулицями міста. Увагу привернув цікавий заклад інтернаціональної тематики де ми спробували місцевий помідоровий суп. Сподобалося ставлення персоналу до клієнтів. Коли взнають з якої ви країни стараються розмовляти з вами вашою рідною мовою, хоча б стандартні слова (смачного, дякую, до-побачення і т.п.) та ставлять прапор на вашому столі. За ідею та гостинність я б поставив 5 з 5 цьому закладу.
Потім був просто пляжний день. До речі кілька слів про болгарські пляжі. Особисто я дуже задоволений. У Болгарії, як і в усіх цивілізованих країнах, немає такого поняття як платний пляж. Тільки в окремих випадках, дуже рідкісних, може бути заборонений доступ до незначної частини берегової лінії навпроти великих 5-ти зіркових готелів, тільки із-за того щоб розмістити на цій території відпочиваючих саме цього готелю. Але в основному доступ на будь-який пляж вільний, платними можуть бути хіба парасольки та шезлонги (від 2 до 8 лева залежно від курорту).

Наступного дня вирішили прогулятися на сусідній курорт Св.Влас та відвідати прекрасну, за словами інших туристів, набережну. Вечерю організували вже повернувшись, в ресторані від сусіднього готелю де спробували мідії та місцеву ракію. Саму ракію варто спробувати, мускатний після-смак не залишить вас байдужим і, можливо, ви вирішите придбати і собі пляшку болгарської оковитої.

На десерт ми вирішили залишити сам Несебр. Тому 2 дні відпочинку приділили цьому чудовому півострову. З транспортом нам пощастило, ми протягом цих днів їздили на екскурсійному автобусі, що робить доїзд до півострова майже непомітним.


Хоча сам старий Несебр можна обійти за пару годин, але природна і архітектурна краса його настільки манить до себе, що не можливо відмовитися від того щоб відвідати це прекрасне місце ще раз. Також ми з дружиною вподобали місцевий маленький пляж де проводили частину дня.

Що стосується ресторанів в старому Несебері. Місце це дуже популярне і, відповідно, ціни там не помірні, але посильні кожному. Смачний обід з місцевих страв на двох, який можна було з’їсти втрьох, нам обійшовся приблизно 37-40 лева. Дуже сподобалася риба на черепиці (нажаль не пам’ятаю оригінальної назви). Ресторан знаходиться в верхній частині півострова і має мальовничий вигляд на море. Ми тільки перед самим виїздом знайшли місце з цінами дешевшими ніж в Україні. В нижній частині Несебру, зі сторони автостоянки є декілька кафе-ресторанів з дуже смішними цінами. Думаю зумовлено це тим, що їх мало хто знаходить.


Щодо відпочинку в Болгарії в мене залишилися тільки хороші враження. Наприклад з відпочинком у Криму це взагалі не порівнюється, бо засовковані і жадібні псевдо-бізнесмени взагалі не думають про розвиток туризму, а ваблять їх тільки гроші які вони викачують з усіх можливих дір українського законодавства та власної юридичної неосвіченості туристів. Тоді як в Криму здирають гроші за відвідання пляжу чи фотографування на фоні якогось архітектурного витвору і т.п. то в Болгарських курортних містах вас запрошують відвідати усі їхні визначні місця і візьмуть з вас плату хіба за смачно приготований обід/вечерю, надану послугу чи матеріальну цінність яку ви хочете забрати з собою. До речі при відвіданні Несебру ми платили тільки за проїзд в автобусі та обід в ресторані (порівняйте з Херсонесом наприклад чи іншими визначними місцями Криму).


Туристична маса вражає своєю інтернаціональністю (бачили англомовних туристів, французів, німців, ...) та великою кількістю українців, що не може не радувати, відчуваєш себе як вдома, та й сама болгарська мова зрозуміла для нас (як для мене то читати зрозуміло і якщо не швидко розмовляють).
Якщо обирати між матрацним відпочинком у Криму і в Болгарії то навіть не приходиться і думати. Ціни в болгар не дорожчі українських, а в деяких супермаркетах і дешевші, те ж саме стосується і ресторанів, величезні порції і помірні ціни не залишать вас байдужими.
Що вразило у супермаркетах так це поділ продукції. Наприклад якщо на продукті написано «Йогурт» то це дійсно йогурт, якщо ж це молоковмісний продукт (бормотуха яку ми зазвичай бачимо в українських магазинах) то на ціннику буде написано, щось типу «напій такий-то». Алкоголь теж поділяють зрозуміло для кожного. Наприклад я хотів вибрати коньяк, знайшов відповідний відділ і відразу зрозумів що коньяк мені не світить. Усі пляшки де написано «Коньяк» стояли з цінниками від 60 лева. Що дуже дивно поряд стоять схожі пляшки, теж з різною кількістю зірочок, але з ціною 40-50 лева і написом «Напій спиртовий». Ну і пляшки за ціною нашого звичного коньяку 12-27 лева з написом «Бренді». Робимо висновки і далі боїмося Європи :)
Екскурсії теж не дорогі. Для прикладу популярна екскурсія «Болгарське село» де у відвідувачів є можливість відчути і побачити усю красу болгарського сільського життя (яке мало чим відрізняється від українського), власноручно виготовити собі якийсь глиняний посуд, провести прекрасний вечір-гулянку, наїстися і напитися досхочу всього 60-80 лева  за «ол ін клюзів».
Тому я можу тільки порекомендувати відвідати цю країну влітку хоч раз.

Усі ФОТО

Немає коментарів:

Дописати коментар